Hylte kommun logotyp

Kriget i Ukraina

Här har vi samlat information om vilket stöd flyktingar kan få i kommunen. Vi beskriver också vilket stöd du som kommuninvånare kan få om du känner dig orolig, hur viktigt det är att vara källkritisk och hur du pratar med barn i din närhet. Vill du hjälpa till kan du vända dig till lokala hjälporganisationer.

Vad gör kommunen?

Hylte kommun följer händelseutvecklingen i Ukraina och för en nära dialog med ansvariga myndigheter. Kommunens grundläggande och viktigaste uppdrag är att upprätthålla den kommunala verksamheten. Hylte kommun har en robust organisation som har vana att hantera kriser, vilket Hylte har visat under pandemin.

Om du känner oro

Alla reagerar olika i oroliga tider. Om du känner dig orolig, nedstämd eller har svårt att sova finns det råd och stöd till dig här:

Hur pratar vi med barn och unga?

Det finns många tankar även hos barn och unga kring vad som händer i omvärlden just nu. Det är viktigt att du som vuxen tänker på hur du pratar med barn som känner och uttrycker oro.

Länkar som kan vara till nytta i samtal med oroliga barn

Stöd till flyktingar

Det är Migrationsverket som ansvarar för mottagandet av flyktingar. Besök deras webbplats för mer information, bland annat gällande uppehållstillstånd.

Hjälporganisationer

Migrationsverket ansvarar för tillfälligt boende till de personer som är asylsökande eller har tillfälligt tillstånd enligt massflyktsdirektivet (de som inte väljer att bo i eget boende). När Migrationsverket skaffar fler platser sker det genom offentlig upphandling, här finns mer information om upphandlingen. Länk till annan webbplats.

Familjehem
Med anledning av kriget i Ukraina kan det komma ensamkommande barn till Sverige. Kan du tänka dig att ta emot ett av dessa barn i din familj? Lämna intresseanmälan till socialtjänstens reception, 0345-182 40. Lämna namn och telefonnummer så tar familjehemssekreterare kontakt om behov uppstår.

Det är viktigt att du är källkritisk till det du hör och själv avstår från att sprida information som du inte säkert vet stämmer. Vem är avsändaren? Varför sprids informationen? Vad sprider du själv för information?

Civilsamhället är en oerhört viktig aktör och ett bra stöd när det kommer till kriser. De samordnar många av de ideella insatser som finns inom ramen för Hylte som område. Nedan finns kontaktpersoner till några av de som verkar i Hylte kommun

Kontaktuppgifter till civilsamhälle:

Sällskapsdjur som kommer med flyende från Ukraina behöver undersökas av en veterinär. Anledningen till undersökningen är att Ukraina årligen har flera fall av rabies hos både hundar och katter. Djuret kommer inte att tas ifrån familjen, däremot kan det bli aktuellt med en tids hemisolering om hälsostatusen gällande rabies bedöms vara osäker. Rabiesundersökningen är kostnadsfri.

Veterinär och mer information:

Lämna synpunkter på sidan här

Senast uppdaterad

Innehåll på sidan