Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Jättebjörnloka

I Hylte kommun har man bestämt att försöka bekämpa och utrota växten jättebjörnloka (Heracleum mantegazzianum, även känd som jätteloka). Det finns två huvudsakliga skäl till att bekämpa jättebjörnlokan. Det första är växtens farlighet. Om man får växtsaft på sig och sedan vistas i solljus kan man få brännblåsor. Det andra är att den inte är naturlig i svensk flora och är en så kallad invasiv art som sprider sig lätt.

Beskrivning

Växten ser ut som ett jättestort hundkäx med kraftig stam och stora blad. Stjälken kan bli flera meter hög och nästan 10 cm tjock. Växtsaften kan ge svårläkta brännsår om man får den på huden och sedan vistas i solsken. Skador på huden visar sig ofta inte direkt utan först efter några timmar/ett par dygn efter kontakt med växtsaften. Om du kommit i kontakt med växtsaften bör du tvätta området med tvål och vatten och sedan skydda det mot direkt solljus under minst en vecka även om du är symtomfri. Läs mer om jättebjörnlokan på Länstyrelsen hallands webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bekämpningsplan

2010 togs det fram en bekämpningsplanPDF för jättebjörnloka i Hylte. Bekämpningsplanen kartlägger var det finns jättebjörnloka i kommunen. Vi ber alla er som har sett jättebjörnlokor i kommunen att höra av er till samhällsbyggnadskontorets miljöenhet på Hylte kommun och anmäla detta. De flesta bestånd har nu utrotats men det är viktigt att vi fortsätter att hålla koll på förekomsten.

Kontakt