Förr eller senare kommer den dagen då din häst inte längre kan leva vidare. Ett dött djur måste tas hand om på ett miljömässigt säkert sätt för att undvika smittspridning av olika sjukdomar.
Från och med den 1 februari 2015 behövs inte längre något tillstånd från länsstyrelsen för trotjänarbegravning av häst. Ansvaret övergår istället till respektive kommun. För att få begrava hästen krävs det att den inte har dött av en smittsam sjukdom. Om hästen ansetts frisk nog för att få begravas så kan detta göras på egen mark efter att information lämnats till kommunen via blankett och du fått ett godkännande av tilltänkt plats. Om du inte själv äger marken måste du ha markägarens tillåtelse för att få begrava hästen.
För nedgrävning krävs att kommunen bedömer platsen ur miljösynpunkt. Då kontrolleras bland annat närhet till vattentäkter, grundvatten och vattendrag för att undvika föroreningar.
För att få platsen godkänd finns några saker att tänka på:
Blankett för anmälan om nedgrävning av häst hittar du i länken nedan samt under "Självservice och blanketter", fliken "Bygga, bo & miljö", sen fliken "Djur".
För handläggning av ärenden gällande begravning av avliden häst så tas en avgift ut enligt fastställd taxa.
Fyll i anmälningssblanketten som du hittar ovan. Välj en lämplig plats utifrån anvisningarna. Markera den valda platsen på en karta. Skicka din ansökan till miljöförvaltningen. Den valda platsen kontrolleras. Om platsen inte godkänns har du möjlighet att välja en ny innan du får avslag på ansökan. När platsen är godkänd kan du begrava din häst enligt nedgrävningsanvisningarna.
Blanketten skickas till:
Hylte kommun
Miljöenheten
Storgatan 8B
314 80, Hyltebruk
Energiåtervinning
Detta kallas även för destruktion. Kroppen processas för att används för energiproduktion. Hämtning av kroppen sker genom Svensk Lantbrukstjänst. De nås via telefonnummer 010-490 99 00. Du kan också besöka deras webbplats i länken nedan.
Kremering
Kroppen bränns till aska på ett speciellt krematorium avsett för djur. Ibland kan det finnas en möjlighet att få tillbaka delar av askan. Ofta sker detta mot en avgift.
Slakt
Om din häst är frisk och inte är behandlad med läkemedel som förhindrar att den kan bli livsmedel kan slakt på slakteri vara ett alternativ. Om hästen godkänns för att bli livsmedel får du betalt för köttet. Ifall den inte blir godkänd får du istället betala för destruktion.
Övrigt
Tänk på att det alltid finns en skyldighet att kontakta veterinär vid misstanke om allvarlig smittsam sjukdom. Kontakta gärna Miljöenheten om du har några frågor!