Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Bredband via fibernät till kommuninvånare

För att Hylte kommun ska vara en attraktiv kommun för både nuvarande och framtida invånare är tillgänglighet till bredband med hög kapacitet en förutsättning. I mars 2015 skrev kommunen avtal med företaget IP-Only som innebär att inom fem år kommer merparten av kommunens invånare och företag i Hylte kommun ha tillgång till bredband med hög överföringskapacitet via optisk fiber.

Fiberföreningar

I kommunen finns tre föreningar som sedan tidigare har startat arbetet med fibernät.

  • Unnaryd Fiberlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har byggt och driftsatt sitt nät.
  • Långaryds fiberföreninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har byggt och driftsatt sitt nät. Nätet har från 2020 övertagits av IP-Only som hanterar drift och nyanslutningar i området.
  • Femsjö Färgaryds fiberföreninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har ingått en överenskommelse med IP-Only som innebär att IP-Only övertar föreningens bidragsansökan och byggnation av nätet.

IP-Only

Utbyggnaden av fibernätet som IP-Only ansvarar för påbörjades våren 2015 i Hyltebruk, Torup och Unnaryd. På landsbygden leder företagets dotterbolag byNet utvecklingen. Information om hur och när utbyggnaden ska ske och när olika etapper är aktuella finns på IP-Onlys webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som är IP-Onlys aktuella webbplats för utbyggnaden av fibernätet i Hylte kommun. På den webbplatsen finns det även möjlighet att göra intresseanmälan.

Under det första kvartalet 2019 påbörjas IP-Onlys fiberutbyggnad i västra Hylte. Läs mer om utbyggnaden i västra Hylte här.PDF


Varför fiber?

Fibernät är idag en av de grundläggande infrastrukturerna och lika viktigt som väg-, vatten- och elnät för företag och boende. Fibernätet är också en viktig bärare av samhällsinformation. För att kunna bo och verka på landsbygden, speciellt för åretruntboende, nyetablering och utveckling av företagande, för att få deltidsboende att förlänga sin vistelse samt för framtida service kommer ett utbyggt fibernät att vara en av grundförutsättningarna. Även om man själv inte är intresserad måste man tänka på vad som händer när man vill sälja huset, och att många tjänster kommer att finnas på internet såsom hemsjukvård och samhällstjänster.

Kontakt