Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Skrotbilar

Uttjänta bilar omfattas sedan den 1 juni 2007 av producentansvar, enligt förordningen om producentansvar för bilar (SFS 2007:185) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Detta innebär bland annat att det inte längre finns någon skrotpremie att få. Det innebär också att bilproducenterna har en skyldighet att se till att deras bilar kan återvinnas på ett miljöklokt sätt.

Kostnadsfri skrotning för bilägaren

Bilproducenternas gemensamma mottagningssystem för skrotbilar i Sverige heter BilRetur. Dit kan en bilägare lämna en uttjänt bil kostnadsfritt för skrotning. För en bil som däremot klassas som fordonsvrak kan mottagningsställen begära ersättning. Flera av de anslutna bildemonterarna erbjuder även hämtning av bil.

Definition av uttjänt bil och fordonsvrak

Uttjänt bil: Komplett* bil som man av någon orsak valt att inte använda mer och därför vill skrota. En uttjänt bil ska normalt kunna köras eller bogseras till mottagningsstället.

* Enstaka detaljer av mindre ekonomiskt värde kan få saknas. Exempel på sådana detaljer är backspegel, strålkastare, lyktglas.

Fordonsvrak: Ej komplett bil, där delar av ekonomiska eller andra värden har demonterats. Exempel på sådana delar är bland annat motor, växellåda, katalysator och elektroniska komponenter som styrenheter.

Att tänka på när du ska lämna din uttjänta bil

  • Ta med dig legitimation och bilens registreringsbevis, den gula delen.
  • Fullmakt krävs om någon annan lämnar din bil.
  • Kräv ett kvitto på att ägandet av bilen har övergått till mottagningsstället

Kontakt