Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Genomskinliga sopsäckar gäller från den 1 september

Från den 1 september 2017 är det genomskinliga sopsäckar som gäller på kommunens återvinningscentral. Avfallet ska vara synligt för personalen.

För att minska risken att elektronik, hårdplast, trä, mediciner, färgburkar, förpackningar och annat avfall hamnar i fel container måste du använda genomskinliga sopsäckar för dina brännbara sopor. Har du inte packat dina brännbara sopor i genomskinliga säckar kommer vi be dig återkomma efter att du packat om dina sopor.

Återvinningscentralen Borabo är bemannad med personal som kan guida dig när du ska lämna dina sorterade sopor. Ställ dina frågor till personalen så hjälper de dig.

Frågor och svar:

Varför ska jag använda genomskinliga sopsäckar?

För att minska risken att elektronik, hårdplast, trä, mediciner, färgburkar, förpackningar och annat avfall hamnar i fel container måste du använda genomskinliga sopsäckar. För att vi ska vinna något på att vi sorterar så krävs det att rätt sak hamnar på rätt plats.

Måste jag packa allt i genomskinliga säckar?

Sådant som du inte skulle packa annars, till exempel ris och grenar eller grovsopor behöver du inte packa nu heller. Flyktigt material (papper, sågspån, aska eller liknande) ska lämnas i genomskinlig sopsäck. När säck används till annat material ska även den vara genomskinlig. Detta för att säkerställa sorteringen på återvinningscentralen.

Vilka sopor räknas som brännbart avfall?

Många säger att "allt brinner". Det kanske det gör, men det är inte riktigt det som sopsorteringen handlar om. En hel del sopor kan återvinnas. Men då krävs det att vi sorterar rätt. Det som kan återvinnas ska alltså inte slängas som brännbart.

Det som räknas som brännbart är till exempel: kläder, skor, gummi, skumgummi, CD- skivor, VHS-band, täcken och kuddar, slangar och cykeldäck, presenningar, böcker, kuvert, takpapp, dynor, dammsugarpåsar, mattor, frigolit, tapet, pärmar med mera.

Förpackningar, trä och hårdplast räknas inte som brännbart, och kan sorteras i andra containrar.

Vad händer om jag använder svarta sopsäckar till brännbara sopor ändå?

Då kommer vi be dig lämna återvinningscentralen för att packa om dina sopor. Du är sen välkommen tillbaka när soporna är synliga för personalen.

Var kan jag köpa genomskinliga sopsäckar?

Genomskinliga sopsäckar går att köpa i dagligvaruhandeln.

Kontakt