Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Pensionat med spännande historia

Text och bild: Ulrika Lindhägg

Alldeles vid sjön Unnen i Unnaryd finns Sveriges äldsta pensionat – Alebo. På 1800-talet kom besökarna till pensionatet för att dricka eller bada i vattnet från hälsokällan, som finns där. Idag är många av gästerna motorcyklister från Danmark som njuter av stillheten och de slingrande vägarna.

Att dricka brunn var något som gjordes redan på 1600-talet. Det ansågs hälsosamt att dricka det mineralrika brunnsvattnet. På 1800-talet blev det populärt med bad av olika slag, exempelvis tångbad, gyttjebad, tallbad, saltbad och ångbad.

Vid Alebo pensionat, som byggdes 1897 i Unnaryd, finns en hälsokälla. Vattnet från källan användes från början både för brunnsdrickning och olika sundhetsbad. Det järnhaltiga vattnet från källan skulle vara bra för att bota blodbrist och reumatism.

– Typiska gäster var damer från Göteborg. De bodde på pensionatet under minst en vecka och hade alla måltider inkluderade och fick sina behandlingar, säger nuvarande ägaren Erik Dich.

Erik berättar att det fanns en badstuga vid sjön redan innan pensionatet byggdes och att det senare anställdes en läkare, som gav olika behandlingar, och en baderska som hjälpte gästerna med de olika baden.

Idag finns hälsokällan i ett åttakantigt, gult lusthus på gårdsplanen framför det kulturminnesmärkta Alebo pensionat. När du går förbi kan du höra hur vattnet porlar från brunnen och du kan gå in och smaka på det mineralrika vattnet.

Koppla av på pensionatet

Det har nu gått 25 år sedan Erik och Mette Dich köpte det stora gula huset i två våningar. De flyttade från Danmark med sina två söner och började renoveringen av Alebo pensionat. I dag finns sju rum i huset, en matsal, ett mindre konferensrum och sällskapsrum. Det finns ytterligare sex rum i intilliggande byggnader och totalt kan pensionatet ta emot 33 övernattande gäster.

Många av dagens gäster kommer till pensionatet för att koppla av. De njuter av naturen, tar en tur på sjön Unnen i en roddbåt eller kanot eller badar bastu med efterföljande dopp i sjön. Pensionatet erbjuder även cyklister förvaring, tvättning och möjlighet att meka med cykeln. Du kan även beställa matpaket att ta med på cykelturen.

Öppet året runt

Det finns också en annan grupp av besökare, som består av montörer, säljare, inköpare och andra konsulter till de olika företagen på orten. Den breda kundkretsen gör att pensionatet kan ha öppet året runt och servera både dagens lunch och a la carte.

Under senare år har många motorcyklister hittat till Alebo, de flesta från Danmark. På pensionatets webbsida finns tips om ett stort antal utflyktsmål både i närområdet och lite längre turer. Alebo samarbetar med ett företag som tagit fram en navigeringsapp så att turerna kan laddas rakt ner i GPS:en.

Stamgäster

Några som besökt Alebo pensionat fler gånger är Hanne och Michael Güllendorff från Danmark. Det är sjätte året som de tar sina motorcyklar och beger sig till Unnaryd. Hanne berättar att de alltid bokar samma rum så att de kan gå ut och sitta på balkongen och se ut över Unnen.

– Vi gillar det här stället och de har mycket god mat, säger Michael Güllendorff och ler.

Varje dag gör de en utflykt och under åren har de hunnit med en hel del. Bolmen runt tycker de är en ”dejlig tur” som de gjort mer än en gång. Men oftast försöker Hanne och Michael hitta nya utflyktsmål på de slingrande vägarna som utgår från Alebo pensionat.

De flesta turister som kommer till Alebo pensionat ger sig iväg på utflykter efter frukosten. På kvällen kommer de tillbaka och träffas i sällskapsrummet, på badbryggan eller uteserveringen beroende på väder.

– Att vara här är en lisa för själen, säger Hanne Güllendorff.

Mer om Alebo pensionat på alebo.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt