Hoppa till innehåll Hoppa till meny

På matresa genom Hyltebygden

Text och bild: KommuniMera

Sugen på något gott? Husmanskost eller något med smak från fjärran länder? Nyfiskat och närodlat? Hyltebygden har många matställen med olika karaktär. Följ med på en liten matresa till några av alla de krogar och restauranger som välkomnar dig i våra trakter.

Det känns ganska naturligt att börja med ett besök på anrika Torups Gästgivaregård. Här har vägfarande kunnat stilla både hunger och törst i långa tider.

– Gästgivargården har funnits sedan 1846, berättar Erika Andersson, som sedan snart två år är Torups gästgivare tillsammans med sin man Jack. Erika och Jack är kockarna som efter många år i Londons hektiska nöjes- och restaurangvärld längtade till Sverige. Erika har rötter i Torup där farmor jobbade i skolköket och faktiskt också på gästgivargården.

Husmanskost med en twist

Maten som finns på de uppskattade lunchbufféerna beskriver Erika som ”husmanskost med en liten twist”:
– Det ska vara hemlagat från grunden och vi lägger gärna till något litet extra, som till exempel att ha citronsmulor till torsken. Men en del rätter får man inte ändra på – som fläsk med raggmunk, säger Erika och ler.

– Vi strävar efter att hålla så bra kvalitet som möjligt, utan att behöva höja priset. Vi jobbar helst med svenska råvaror och vill alltid ha så mycket färska, fina grönsaker som möjligt.
Vad drömmer ni då om när det gäller den anrika krogen?

– Att det ska bli som folk berättar om fyrtiotalet, när gästgivargården var packad med folk…
Utöver lunchserveringen har Torups Gästgivaregård konferensutrymmen och tio rum för nattgäster.

torupsgastgivaregard.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fisk i alla former

Via Hyltebruk, med sitt utbud av olika matställen med menyer från olika håll i världen, tar vi oss till Tiraholms Fisk, en liten bit utanför Unnaryd. På smala skogsvägar söker vi oss fram och plötsligt ger skogen plats för öppna marker och härliga vyer över den stora sjön Bolmen.
Basen är förstås fisket i Bolmen. Med hållbara fiske-metoder fångas gös, gädda, ål, abborre, sik och många andra arter. I sjön odlar man också regnbågslax.

– Det var min svärfar som började komplettera jord- och skogsbruket med lite fiskförsäljning. På åttiotalet började vi med gårdsförsäljning, och vi var nog bland de första, berättar Vicky Ekwall, som tillsammans med maken Nils och barnen Jens, Malin och Jonas driver Tiraholms Fisk.
Kunder som kom för att köpa fisk frågade efter någonstans att äta och det ena ledde till det andra. I dag har restaurangen plats för 110 sittande gäster inne och en stor uteservering som fina sommardagar kan var fullsatt. Mellan 35 000 och 40 000 besökare kan man räkna in på ett år och under högsäsong jobbar ett trettiotal personer i företaget.

Nya kombinationer

– Alla de rökta produkter som vi har i butiken kan man också äta i restaurangen, berättar Vicky som har huvudansvaret för att komponera menyn som innehåller fisk i alla upptänkliga former.

– En klassiker är vår panerade gös som varit med från början, men vi försöker ha någon nyhet på menyn varje år. För den som inte kan bestämma sig har vi gjort en mixad grilltallrik med gädda, gös och regnbåge och en kall tallrik med fyra olika sorters regnbågslax.
Vicky strävar efter att kombinera nya smaker som att servera rödbetscrème eller lingonsås till fisken.

– Vi testar friskt och hittar nya spännande kombinationer.
Till fisken vill Vicky Ekwall helst servera grönsaker och tillbehör från närområdet.

tiraholm.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vandrarhem blev restaurang

I Långaryd träffar vi Janet och Roger Robertson som sedan ett drygt år driver Charlottenlund Hotel & Restaurant. Efter ett hektiskt storstadsliv med bröllopsfirma och jobb i IT-branschen i London ville de flytta till Janets hemland Sverige och hittade det gamla vandrarhemmet som de nu gör om med varsam hand. Här kan de jobba hemma och ge barnen en bra livsmiljö att växa upp i.

– Vi vill behålla charmen från 1800-talet samtidigt som det ska vara modernt och ha en egen stil, säger Janet. Hos oss ska stressade människor kunna varva ner och äta gott i skön miljö.
Det är närodlat och närproducerat som gäller när Roger står vid spisen.

– En del odlar vi själva och det finns många bra producenter i närområdet. Vi vill gärna stödja lokala företag, säger han. När det går väljer vi ekologiskt.

Som kock hämtar Roger, som växte upp i Kalifornien, inspiration från olika håll i världen, inte minst från det mexikanska köket.

– Jag arbetar med det som det är säsong för och anpassar maten efter tillfället och kunden.
Charlottenlund tar emot stora och små sällskap till bröllop, fest och konferenser och har gäster från när och fjärran.

– Vi ordnar också julbord och så har vi pubkvällar med olika teman någon gång i månaden, säger Janet.

charlottenlund.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hemlagat på mammas vis

Vår matresa slutar i Landeryd, hos Mammas, som sedan snart tre år drivs av Paula Engström och hennes man Krister. Här serveras lunchbuffé fyra dagar i veckan och festbufféer vid de stora helgerna. Landeryd är ju känt för järnvägen och evenemanget Tågdagarna, och det var efter att ha hjälpt till med personalmaten till det stora evenemanget som Paula började fundera på att öppna ett matställe.

– Mamma var bagerska och jag har kockar i släkten. Jag har nog alltid velat ha ett kafé eller en restaurang.
Maten som Paula serverar är traditionell husmanskost, men med influenser från Medelhavet.
Paula strävar efter att kombinera bra pris och hög kvalitet när hon köper råvarorna.

– Vi försöker välja svenskt kött, fisk och kyckling som haft ett bra liv, vi har ekologiskt kaffe och lokal mjölk från Wapnö. Men vi finns i Småland och det får inte bli för dyrt att äta här, så det är alltid en avvägning...

– Det ska verkligen smaka hemlagat, som hos mamma, och man ska känna sig hemma här hos oss, säger Paula när hon tar en kort paus i de mysiga och omsorgsfullt renoverade lokalerna.

– Mina gäster kan välja det porslin som de gillar och vi kör med nysilverbestick. Vi har satsat mycket på att skapa en trivsam miljö.

mammasmat.bizlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt