Hoppa till innehåll Hoppa till meny

På cykeltur genom Hyltebygden

Text och bild: KommuniMera

Det doftar från skog och äng, och det enda du hör är fågelkvitter, löv som prasslar i vinden och susandet av cykelhjul mot gruset. Att cykla i Hyltebygden är en fridfull upplevelse för alla sinnen, och aldrig tidigare har det funnits så många spännande cykelleder och så mycket service för cyklister från när och fjärran.

Just fridfullheten och naturens skönhet är det som gjort störst intryck på Corry Mepschen och Harry Wever från Emmer Compascuum i Nederländerna.

– Det är fantastiskt. Hemma är det människor överallt och på andra håll i Europa där vi cyklat ligger det fullt med plast, burkar och annat skräp längs vägarna. Här är det så rent och lugnt och det luktar så gott, säger Corry när paret tar en paus i Unnaryd.

Nära naturen

Båda älskar att cykla och har tidigare varit på genomresa, men nu har de hyrt en stuga och ska med Hylte som bas utforska Sverige och den svenska naturen. De har, när vi möter dem, hunnit med ett par dagsturer på olika cykelleder, de har åkt Bolmsöfärjan och ätit gott på Tiraholms fisk.

– Det är så vackra cykelslingor här och vi kommer verkligen nära naturen, säger de.
Det passerar många cyklister genom Unnaryd. Här möts Hylteslingan, Bolmen Runt och flera andra cykelslingor. Mil efter mil med cykelvägar som bjuder på trolska skogar, små och stora sjöar, möjligheter att bada, fiska och paddla, minnesvärda övernattningar och god mat.

Allt fler cyklister

Att det kommer allt fler cyklister har Tina Lindegaard märkt av. Hon driver sedan tio år Tinas Bed and Breakfast i det gamla mysiga kommunhuset i Unnaryd. Hon har utvecklat sin verksamhet och kan utöver säng och frukost nu erbjuda service som riktar sig särskilt till cyklisterna. Hon hyr också ut cyklar och kanoter.

– Jag har utrustning så att de kan tvätta och pumpa sin cykel, jag har kartor och kan skicka med dem en matsäck. Om de behöver hjälp med reparationer så kan de få det här i byn och här finns bra matställen och en hel del att uppleva.
Tina och hennes man kommer från Danmark och Tina har bra koll på vad gästerna vill ha.

– Främst söker de naturen och stillheten. Att vara i skogen och bland sjöarna, kunna bada lite och bara njuta.

– De vill ha en aktiv semester, men de vill också ha det lite lyxigt. Sova i en skön säng och äta gott. Det kommer fler och fler som följer en av slingorna eller bara kör runt i trakten. Det är väldigt populärt att cykla här och jag tror det kommer att bli allt större.

tinasbedandbreakfast.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Några cykeltramp från Tinas Bed and breakfast ligger butiken UnnaRum där Bente, Andreas och Catharina

Hägglund sedan 2011 säljer allt möjligt som människor vill ha i sina hem. Gammalt och nytt, stort och smått.

– Vi vill erbjuda saker som de inte kan hitta på andra håll och sånt som de kan ”unna sig”, säger Catharina.

Butiken har efter hand kompletterats med kafé med ”danska smörrebröd på svenska” och en del kvällsaktiviteter. När vi hälsar på håller de på att förbereda en western-kväll med mat, musik och lassokastning.

Djupt in i skogen

– Unnaryd är ett bra ställe att pausa på för cyklisterna och vi märker att det kommer allt fler, säger Bente och berättar om en helt ny satsning UnnaRum gör:

– Vi har under åren fått många frågor från folk som vill komma ut och se älg och annat vilt, så nu erbjuder vi turer djupt in i skogen dit du som turist kanske inte hittar. Det här är något som vi tror att just cyklister, som övernattar i närheten, är intresserade av.

– Vi kan inte ge ”älggaranti” men rådjur och hare och annat småvilt ser vi alltid, och på safarin får våra gäster lära sig om naturen och hur man levde förr, de får veta mer om allemansrätten och också till exempel se spåren efter de stora stormarna.

unnarum.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bikepoints utvecklas

Suzanne Gadd och Andreas Lilja vet mycket om vad cyklande turister behöver. Suzanne har jobbat med att utveckla Hylteslingan och Andreas jobbar med Bolmen Runt.

– Det finns fantastiska förutsättningar i Hylte och de olika företagen samarbetar allt mer för att erbjuda besökarna de allra bästa upplevelserna, säger Suzanne.

– Vi håller nu på att utveckla särskilda Bikepoints där cyklister kan hitta information, få möjlighet att fixa med sina cyklar och få med sig lunchpaket, berättar Andreas. Det är en stor entusiasm bland företagen längs lederna och de rustar sig för att ge ännu bättre service till cyklisterna.
För Corry och Harry från Holland toppas önskelistan av att få se älgar i verkligheten.

– Vi har sett att det finns ”tama” älgar i särskilda parker, men vi vill se dem i vilt tillstånd, säger Harry och tar en sväng in på UnnaRum för att få veta mer om deras viltsafari…

Kort om cykellederna

Hylteslingan är 165 kilometer lång och går hela vägen till Halmstad. Den följer Nissans dalgång in i viltrika skogar och gamla kulturmiljöer.

Bolmen Runt erbjuder totalt 135 kilometer cykelled med möjlighet att cykla tre olika rundor av olika längd. Utöver dessa cykelleder finns i Hylte också Unnen Runt, Femsjö och Färgensjöarna samt Släktleden.

Läs mer om våra cykelleder.

Kontakt