Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Upptäck Bolmenområdet

Välkommen till trakterna runt Bolmen och Unnen!

Området runt Bolmen och Unnen är en gammal kulturbygd. Det finns lämningar och dokumenterade händelser som illustrerar snart sagt alla viktiga skeenden i den skandinaviska historien. Läs om prästen som sprang sig till döds förföljd av danskarna under Nordiska sjuårskriget eller om radioaktiva stålbad i Unnaryd som påstods vara hälsobringande....Områdets natur är en outtömlig källa till upplevelser och avkoppling. Enligt sägnen tillbringade Ebbe Skammelson en natt på varje ö i Bolmen. Totalt blev det ett år. Detta material ger tips till egna utforskningar som kanske inte tar ett år.....men som ger möjligheter till många spännande och sköna dagar i naturen.

Sägnen om Ebbe Skammelson

Ebbe Skammelson var en stilig viking som fann sitt öde på Tiraholm vid sjön Bolmen. Han lär ursprungligen ha härstammat från Jylland men hans förfäder hade under handelsresor och plundringståg utvandrat till Danelagen i norra England. Det finns många versioner av den medeltida sägnen om Ebbe Skammelson, också i form av riddarballad. Detta sammandrag bygger på en version som nedtecknats av Harald Jensen och bevarats på Tiraholm.

Resumé av sägnen om Ebbe Skammelson

Ebbe är en ung man när han ombord på sitt skepp tar sig upp för Lagaån till sjön bolmen. Där möter han Malmfrid, sitt hjärtas utvalda. På grund av olyckliga omständigheter skiljs de älskande från varandra. Efter lång tids väntan, när malmfrid slutligen tagit för givet att Ebbe stupat i strid i främmande land, så trolovar hon sig med Peder, hans broder. Då kan de båda, som stått Ebbe närmast i livet, vara varandra till tröst och stöd.På själva bröllopsdagen återvänder emellertid Ebbe till Tiraholm. Han blir förkrossad över nyheten om det förestående bröllopet. I förbittring och ilska hugger han med sitt svärd huvudet av brodern varvid hans älskade blir utom sig, hennes hjärta brister och hon sjunker död ned vid Ebbes fötter.

När Ebbe Skammelson förstår vidden av sin handling, blir han djupt ångerfull och inser att han måste söka förlåtelse för sitt odåd. Han låter smida en tung kätting av järn med 365 länkar så att han varje dag på året ska påminnas om sin skuld. Släpande på denna kätting beger han sig av till fots genom Europas länder till den helige Påven i Rom för att där söka förlåtelse. Han får där såväl Kyrkans som Guds förlåtelse. Men, säger Påven, utan förlåtelse i sitt eget hjärta kan inte människan komma tillfreds.

Ebbe vandrar med sin kedja tillbaka till Tiraholm och tillbringar återstoden av sitt liv med att sona sin synd. Han låter sig ros mellan Bolmens öar och tillbringar en dag och en natt på var och en av de 365 öarna. För varje dag faller en länk ur kättingen och för varje dag kommer Ebbe närmare sin frid. När han efter ett år stiger i land vid Angelstad faller den sista länken bort. Han sjunker död ner och begravs vid kyrkan i Angelstad. Den sista länken har bevarats och hänger numera på väggen inne i Angelstads kyrka.

I Ebbe Skammelsons kölvatten

Upptäck Bolmenområdet i Ebbe Skammelsons kölvatten. I nedanstående mappar hittar du mer information om platserna, dess historia och sevärdheter.

Sidan uppdaterades: 2017-05-08

Kontaktinformation