Hoppa till innehåll Hoppa till meny

I Ebbe Skammelssons kölvatten

Området runt sjöarna Bolmen och Unnen är en gammal kulturbygd som inspirerar och ger möjligheter till många upplevelserika och sköna dagar i och kring naturen.

Resumé av sägnen om Ebbe Skammelson

Ebbe är en stilig viking när han tar sig upp för Lagan till sjön Bolmen. Där möter han Malmfrid, sitt hjärtas utvalda. På grund av olyckliga omständigheter skiljs de älskande från varandra.
Efter en lång tids väntan, när Malmfrid slutligen tagit för givet att Ebbe stupat i strid, så trolovar hon sig med Ebbes broder Peder. På bröllopsdagen återvänder emellertid Ebbe och blir förkrossad över detta. I förbittring och ilska hugger han huvudet av brodern, varvid hans älskades hjärta brister och hon sjunker död ned vid Ebbes fötter. Ebbe Skammelson blir han djupt ångerfull och inser att han måste söka förlåtelse för sitt odåd.

Han låter smida en tung kätting av järn med 365 länkar, så att han varje dag på året ska påminnas om sin skuld. Ebbe låter sig ros mellan Bolmens öar, och tillbringar en dag och en natt på var och en av de 365 öarna. För varje dygn faller en länk ur kättingen och för varje dag kommer Ebbe närmare sin frid. När han efter ett år stiger i land vid Angelstad faller den sista länken bort och Ebbe sjunker död ner.

I Ebbe Skammelsons kölvatten - för utskrift

Upptäck Bolmenområdet i Ebbe Skammelsons kölvatten. I nedanstående mappar hittar du mer information om platserna, dess historia och sevärdheter.

Sidan uppdaterades: 2017-05-08

Kontaktinformation