Hoppa till innehåll Hoppa till meny

En väg in - kontakten med myndigheterna

Efter att du fått ditt uppehållstillstånd i Sverige behöver du komma i kontakt med flera olika myndigheter för att påbörja din etablering, bland annat Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Försäkringskassan och Hylte kommun, när du är bosatt i kommunen.

Det är många myndighetskontakter som krävs och personer som nyligen fått uppehållstillstånd slussas ofta fram och tillbaka mellan olika myndigheter. Det är inte heller lätt att veta vem som har hand om vilka frågor. För att underlätta för dig och hjälpa dig in i det svenska samhället finns ”En väg in” i på Järnvägsgatan 19 i Hyltebruk. Där finns personal från Hylte kommun, Arbetsförmedlingen, Skatteverket/Försäkringskassan och Integration Halland.

Samlas på ett ställe

Hylte kommun har en viktig roll eftersom kommunen ansvarar för till exempel mottagande, samhällsorientering, svenska för invarndrare (SFI), barnomsorg och skola. Du hittar kommunens integrationshandläggare på "En väg in". Det är de som arbetar med det första mottagandet vilket innefattar bland annat utbetalning av försörjningsstöd. Mer information om försörjningsstöd finns under ”Ekonomisk hjälp och stöd – Försörjningsstöd”.

På ”En väg in” kan du även skriva in dig på Arbetsförmedlingen och träffa en arbetsförmedlare. Det är viktigt att du besöker Arbetsförmedlingen så snart som möjligt efter att du fått beslut om uppehållstillstånd. Då avgör personal på Arbetsförmedlingen om du kan delta i etableringsprogrammet. Kom ihåg att ta med dig beslutet som du har fått från Migrationsverket. Det är först därefter som du kan få etableringsersättning och komma igång med aktiviteter på vägen mot jobb eller utbildning.

Servicekontoret (Skatteverket/Försäkringskassan) hjälper till med det som kallas flytt till Sverige. Detta är det första steget för att du ska få ditt personnummer som behövs för att kunna skaffa ID kort, få andra förmåner med mera. Ärenden som du kan tänkas ha till Servicekontoret kan göras via digitala tjänster, telefon samt genom besök på Servicekontoret i Halmstad. På ”En väg in” kan du även få information om vilka ärenden som du behöver göra för att komma igång under din första tid i Sverige.

Projektet Integration Hallandlänk till annan webbplats finns också på ”En väg in”. Detta är ett samarbetsprojekt mellan alla halländska kommuner, Arbetsförmedlingen och Högskolan i Halmstad.

Ta även del av information om de ansvariga myndigheterna.

 

Öppet på En väg in

Det är öppet på En väg in varje måndag och onsdag klockan 10.00-12.00.

Övriga dagar finns det möjlighet för kommunens handläggare att boka besök.

Sidan uppdaterades: 2018-01-12

Kontaktinformation