Hoppa till innehåll Hoppa till meny

En väg in - kontakten med myndigheterna

Efter att du fått ditt uppehållstillstånd i Sverige behöver du komma i kontakt med flera olika myndigheter för att påbörja din etablering, bland annat Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Försäkringskassan och Hylte kommun, när du är bosatt i kommunen.

Det är många myndighetskontakter som krävs och när du nyligen fått ditt uppehållstillstånd slussas ofta fram och tillbaka mellan olika myndigheter. För att underlätta för dig och hjälpa dig in i det svenska samhället finns ”En väg in” som är ett integrationssamarbete mellan myndigheter. Där finns personal som kan hjälpa dig med frågor som berör Hylte kommun, Arbetsförmedlingen, Skatteverket/Försäkringskassan och Integration Halland.

Öppettider för En väg in

Det är öppet på ”En väg in” varje måndag och onsdag klockan 10.00–12.00. Du hittar verksamheten på Järnvägsgatan 19 i Hyltebruk.

Övriga dagar finns det möjlighet för kommunens handläggare att boka besök.

Samlas på ett ställe

Hylte kommun har en viktig roll eftersom kommunen ansvarar för till exempel mottagande, samhällsorientering, svenska för invandrare (SFI), barnomsorg och skola. Du hittar kommunens integrationshandläggare på "En väg in". Det är de som arbetar med det första mottagandet vilket innefattar bland annat utbetalning av försörjningsstöd. Mer information om försörjningsstöd finns under ”Ekonomisk hjälp och stöd – Försörjningsstöd”.

På ”En väg in” kan du även skriva in dig på Arbetsförmedlingen och träffa en arbetsförmedlare. Det är viktigt att du besöker Arbetsförmedlingen så snart som möjligt efter att du fått beslut om uppehållstillstånd. Då avgör personal på Arbetsförmedlingen om du kan delta i etableringsprogrammet. Kom ihåg att ta med dig beslutet som du har fått från Migrationsverket. Det är först därefter som du kan få etableringsersättning och komma igång med aktiviteter på vägen mot jobb eller utbildning.

Servicekontoret (Skatteverket/Försäkringskassan) hjälper till med det som kallas flytt till Sverige. Detta är det första steget för att du ska få ditt personnummer som behövs för att kunna skaffa ID kort, få andra förmåner med mera. Ärenden som du kan tänkas ha till Servicekontoret kan göras via digitala tjänster, telefon samt genom besök på Servicekontoret i Halmstad. På ”En väg in” kan du även få information om vilka ärenden som du behöver göra för att komma igång under din första tid i Sverige.

Projektet Integration Hallandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns också på ”En väg in”. Detta är ett samarbetsprojekt mellan alla halländska kommuner, Arbetsförmedlingen och Högskolan i Halmstad.

Hylte kommuns samhällsorientering hålls också i samma lokaler som ”En väg in”.

Ta även del av information om de ansvariga myndigheterna.

 

 

Kontakt

Sidan uppdaterades: 2018-08-09