Hylte kommun logotyp

Öva din hemberedskap

Plötsligt går elen. Internet fungerar inte, det finns inget vatten i kranen. Du försöker ringa men signalerna går inte fram. Dagarna går. Det blir kallt inne, maten i kylen blir dålig och ditt betalkort fungerar inte.

Bild: Man står och håller upp en mobiltelefon mot luften för att få täckning.

MSB/Michael Fredman

Beredskapsveckan vecka 39

Beredskapsveckan är en årlig informationsinsats som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Den genomförs vecka 39 varje år och är ett initiativ från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Årets tema är "öva" och handlar om att vara förberedd om krisen kommer.

Utmaningen "sju dagar"

Visste du att hemberedskap innebär att det är ditt eget ansvar att se till att du kan klara dig i sju dagar vid en kris eller krig?

Utmana dig själv i att klara sju dagar utan el – oförberedd. I den här webbaserade utmaningen gäller det att välja det smartaste sättet att hantera de utmaningar du ställs inför, exempelvis vad gäller behovet av mat och vatten.

Genom att ta konsekvenserna av dina val kommer du att lära dig mer om hur du kan förbereda dig för en verklig kris. Du kommer också att lära dig om hur du hanterar en besvärlig vardag.

Efter utmaningen "sju dagar" får du också prova på att packa en krislåda och skapa en checklista för vad du behöver för att klara dig i sju dagar. När utmaningen är slut har du fått en indikator på hur bra du skulle skulle klara dig vid en kris.

Vinn en vevradio (värde 1200 kr)

Bild: Ett kök där elen inte fungerar. På bänkarna står stearinljus och rummet ligger i dunkel.

MSB/Michael Fredman

Testa dina kriskunskaper

Har du koll på din hemberedskap? Testa dina kunskaper i ett quiz! Den som får flest rätt och ger det bästa svaret på utslagsfrågan har chans att vinna en vevradio (värde 1200 kr).

I en kris ska du ska lyssna på din lokala P4-kanal. Där får du veta viktiga detaljer om hur läget är i samhället, lokala väderprognoser, var du kan hämta vatten, vart du kan bege dig om du behöver hjälp eller om det är evakuering på gång. Med en vevradio behöver du ingen el för att kunna lyssna på P4 - något som kan vara livsavgörande för att få information vid en stor kris.

Sista dagen att delta i quizet för att vinna en vevradio är söndag 1 oktober.

Sangean Survivor 8 (MMR-88) DAB+ är en praktisk DAB+ radio som gör dig redo för alla tillfällen. Radion är full av smarta funktioner och kommer med ett rejält inbyggd batteri. Du kan ladda den via solpanel eller vev, men även driva andra enheter med den, vilket gör den till en viktig nyckelspelare om hemmet skulle bli strömlöst. Survivor 8 DAB+ passar lika bra för krisberedskap och prepping som den gör i sommarstugan, på stranden eller på resan.

Utbildning i hemberedskap

Bild: Vattenflaskor, batterier, radio, första hjälpen, ficklampor, stearinljus, konserverad mat, tändstickor och andra viktiga saker i en krislåda.

I Sverige är vi vana vid att det mesta fungerar, som el, vatten, transporter, butiker och betalningar. Men vid en kris eller krig behöver du vara beredd på att allt inte kommer att räcka till alla samtidigt. Hjälpen kommer först gå till dem som behöver den bäst.

Kommuner, myndigheter och organisationer har beredskapsplaner för att hantera och underlätta svåra situationer. Men du själv behöver också ha en beredskap, och vi behöver alla hjälpas åt.

Att ha hemberedskap innebär att kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt. Kom och lär dig mer om hur du och dina närstående kan vara förberedda om krisen eller kriget kommer!

Civilförsvarsutbildarna är en av Sveriges försvarsorganisationer och har stor erfarenhet att prata om och utbilda kring kris och beredskap.

Utbildningen är gratis och vi bjuder på fika.

Datum och tid

Måndag 25 september kl. 18.00
Onsdag 27 september kl. 18.00

Plats

Fabriksgatan 1A, Hyltebruk
Hörsalen (mitt emot biblioteket)
Hitta hit Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommunen övar internt

Under hela veckan övar kommunens förvaltningar på olika scenarion. Bland annat kommer Örnaskolan att öva på strömavbrott, personal samlas runt diskussionsfrågor om kris och beredskap, fritidsgården kör aktiviteter med ungdomar om krisberedskap och medarbetare på Hyltebostäder kommer att utsättas för något oväntat.

Följ Hylte kommun på Facebook för att ta del av kommunens egna krisövningar och ta del av nyheter hela veckan på tema hemberedskap.

Öva hela veckan

Hur tar du reda på information om internet eller telefon inte fungerar?

I en kris ska du ska lyssna på din lokala P4-kanal. Där får du veta viktiga detaljer om hur läget är i samhället, lokala väderprognoser, var du kan hämta vatten, vart du kan bege dig om du behöver hjälp eller om det är evakuering på gång.

Läs mer om kommunikation i kris (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Källkritik

Att vara källkritisk innebär att värdera den information man tar del av. Det betyder dels att förstå att vissa källor väger tyngre än andra, dels att vara medveten om att avsändare av information har ett syfte med sitt budskap. Att ha ett källkritiskt förhållningssätt till information är att hela tiden ha följande fråga i bakhuvudet: Vem säger vad och varför?

Några saker att tänka på

  • Vem ligger bakom informationen? Kan du hitta den ursprungliga källan?
  • Varför finns informationen? Fundera på hur budskapet vill förändra ditt tänkande och agerande.
  • Vad är det för information du använder och vem tjänar på att du sprider den?
  • Hur gammal är informationen? Är den fortfarande relevant?
  • Hur fick du tag på informationen? Kommer den från en källa som är pålitlig och som tidigare har levererat bekräftad information?
  • Kontrollera om du kan hitta informationen i andra källor. Information från endast en källa måste behandlas med stor försiktighet. Verkar informationen osannolik eller orimlig så bör du granska den extra noga.
  • Sök efter information som inte bekräftar din nuvarande ståndpunkt för att undvika att du endast letar efter info som förstärker din nuvarande åsikt.

Läs om Myndigheten för psykologiskt försvar (mpf.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur får du tag på vatten om det slutar komma ur kranen?

Vår tillgång till dricksvatten kan hotas av många olika anledningar. Elavbrott, extremt väder, utsläpp av kemikalier eller andra föroreningar kan vara exempel på detta. Dricksvatten brukar kallas vårt viktigaste livsmedel och brist på vatten är mycket allvarligare än brist på mat. Därför är det viktigt att ha en plan för att kunna ordna vatten som en säkerhetsåtgärd.

Din beredskap om dricksvattnet är hotat

Om en händelse uppstår där du behöver vatten går det att ta med egna kärl och hämta vatten för husbehov i vattenkiosken på Jesperlundsvägen i Torup (på höger sida efter parkeringsplatsen) eller i kranen på husets framsida hos räddningstjänsten i Hyltebruk. Detta går att göra dygnet runt. Läs mer på vår informationssida om hemberedskapÖppnas i nytt fönster. för att se fler tips på hur du kan vara beredd på vattenbrist.

Läs mer om hot mot dricksvatten

Tillgång till vatten i kris (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur håller du värmen om ditt hem blir kallt?

Det behöver inte vara så kallt för att du snabbt ska bli nedkyld. Då blir din rörelse- och tankeförmåga sämre. Se till att ha en plan för alternativ uppvärmning av ditt hem och ha saker hemma som kan underlätta. Bra att ha är bland annat gasolvärmare med bränsle, varma och oömma kläder, gärna i ull, och täta fönster och dörrar så att du sparar värme.

Läs mer om hemberedskap

Tillgång till värme i kris (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur länge klarar du dig på maten du har hemma?

Om du är frisk kan kroppen egentligen klara sig länge utan mat, men din mentala förmåga försämras snabbt om du inte äter. Du både tänker sämre och mår sämre. Se därför till att du har något att äta.

Om mataffärerna inte får sina leveranser tar maten på hyllorna snabbt slut. Detsamma gäller medicin hos apoteken Ha därför gärna ett mat- och medicinförråd som är avsett för krishändelse. Ha också ett campingkök eller liknande så du kan värma mat utan el.

Tillgång till mat i kris (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Faktablad - Vår beredskap för matbrist svenska (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Medicin för en månad hemma (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Låna böcker om hemberedskap

Det finns massor av böcker om livsmedel och mat i kristider, prepping, mat att laga över lägereld och annat som kan öka din kunskap. Finns även böcker på ämnet som är skrivna av författare från vår kommun! Låna gärna böcker från Hyltebiblioteken.

Under veckan har biblioteket i Hyltebruk tagit fram tips på en rad böcker med tema hemberedskap. Du hittar böckerna mitt emot kassadisken inne på biblioteket.

Till Hyltebiblioteken

Hur betalar du för dina varor om du inte kan använda ditt betalkort?

Om ett betalningssätt eller kassasystem drabbas av avbrott så kan det bli svårt att köpa mat, drivmedel och medicin. Det är därför bra att kunna betala på flera olika sätt.

Betalningar och kontanter i kris (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Serietips

SVT testar Sveriges beredskap genom simuleringar av olika samhällskriser som centrala befattningshavare ställs inför att hantera.

Samhällskollaps | SVT Play Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Första avsnittet simulerar en massiv hackerattack mot betalsystemet. Felix och Camilla "beredskaps-handlar" och Camilla besöker en riktig prepper.

Medverkande: f.d. statsminister Carl Bildt, Camilla Asp, MSB, Hans Lindberg, Bankföreningen, Per Geijer, Svensk handel, Jan Olsson, Polisen, Christina Wejshammar, Riksbanken och Peter Wolodarski, Dagens Nyheter.

Vilka kunskaper har du som kan vara viktiga för andra?

Hur förberedd du själv är påverkar hur Sverige kan klara en kris eller ytterst krig. Ju fler som kan klara sig själva en tid, desto bättre kan myndigheter och organisationer fokusera på att hjälpa dem som har svårast att klara sig själva, exempelvis äldre eller sjuka personer. Alla andra behöver kunna klara sig utan samhällets stöd i minst en vecka. På så sätt är du är en del av Sveriges beredskap.

Regeringen har beslutat vilka organisationer som är särskilt viktiga för landets beredskap. Det är 18 olika ideella föreningar med särskilda uppdrag. Idag engagerar sig runt 350 000 personer i de föreningarna, för att hjälpa till med att samhället ska fungera så bra som möjligt även i kris och krig. När man är medlem i någon av dessa får man både utbildning och övning.

Organisationerna hjälper till med till exempel transporter, vård och omsorg av djur och människor samt livsmedel. De hjälper också till att sprida information till invånarna.

Frivilliga försvarsorganisationer - Försvarsmakten (forsvarsmakten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lär känna dina grannar

I en kris kan du behöva klara dig utan el, internet, vatten, värme eller matvarubutiker under en tid. Du kan också hamna i ett utsatt läge där du behöver andras hjälp. Det har många fått erfara under pandemin. Om du och dina grannar känner varandra blir det lättare att hjälpas åt. Samarbeta mer i vardagen eller starta en Preppa Tillsammans-grupp!

Du är en del av Sveriges beredskap (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du vara med och rädda liv?

Behovet av deltidsbrandmän är stort över hela landet och över hela året, men det blir särskilt tydligt när extremvädret slår till. Arbetet som deltidsbrandman passar fler än vad många tror och du får den utbildning du behöver hos oss på Räddningstjänsten i Hylte kommun.

Jobba som deltidsbrandman

Vilken skulle vara din största utmaning i kris?

Vilken utmaning i kris skulle bli svårast för dig och dina närstående? Bor ni i lägenhet eller villa? Har du särskilda behov av medicin, värme eller särskild mat för att just du ska må bra? Klura på vad som skulle fattas dig eller dina närstående och ert välmående och förbered er!

Kom ihåg att Sverige, Hylte kommun och dess invånare måste vara förberedda på att samhällskriser kan uppstå. Myndigheter arbetar ständigt med förebyggande och förberedande krisarbete, men även civilsamhället med företag, organisationer och samtliga medborgare har ett ansvar att vara förberedda på samhällskris.

Att hela samhället är motståndskraftigt är viktigt vid kriser, krigsfara och krig. Hoppas att du har övat och lärt dig nya saker under denna beredskapsvecka som du tar med dig i framtiden!

Beredskap och säkerhet

Broschyr - Om krisen eller kriget kommer (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om krisberedskap

Lämna synpunkter på sidan här

Senast uppdaterad

Innehåll på sidan