Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 2016-11-21

Framtiden i sikte för nyanlända i Halmstad

Integration Hallands aktivitet i Halmstad tar ett helhetsgrepp på integration för unga vuxna. Under 12 veckor diskuteras svensk kultur och identitet, studier och arbetsmarknad. Det inledande breda perspektivet smalnas av efterhand och kursen avslutas med att individuella mål för framtiden formuleras. Och deltagarna är nöjda.

Vad betyder egentligen bemanning? Vad är skillnaden mellan att säga upp sig och att bli sparkad? Vad är löneanspråk? 

Det är torsdag förmiddag på Haldahuset i Halmstad, och på Integration Hallands samhällsorienterande aktivitet för unga nyanlända mellan 20 och 29 år, SPURT, inleder man temat arbetsmarknad med att slå upp och diskutera ord som man behöver kunna när man söker jobb.  

Vad är en tillsvidareanställning?

Vad är en tillsvidareanställning?

Personliga egenskaper

Tillsammans med läraren Engella Ameri går gruppen sedan igenom olika färdigheter man kan beskriva sig själv med i ett personligt brev. Vilka av deltagarna är duktiga på att leda ett möte? Vem kan analysera problem? Vem är duktig på att ta eget ansvar? 

– Det är som ordspråket säger, förklarar Engella. Man kan visa en kamel vatten, men man kan inte tvinga kamelen att dricka. Det måste den göra själv, och det gäller även på en arbetsplats. 

Deltagarna skriver individuellt ned fem olika egenskaper inför kommande veckor då deltagarna ska skriva CV och personligt brev och besöka arbetsplatser.

Vill plugga ekonomi

Ibrahim Alsalkadi är 24 år och har deltagit i SPURT sedan början på oktober. 

– Det bästa är att vi får tips om hur man ska göra för att studera, på folkhögskola eller högskola. Vi har också pratat om mål och besökt arbetsplatser. 

Innan Ibrahim tvingades fly från Syrien för två år sedan studerade han ekonomi, vilket han vill fortsätta med i Sverige. Ibrahim är färdig med sfi, och förutom SPURT läser han svenska som andraspråk och engelska. 

– Mitt mål är att jag om 5-6 år är färdig med universitetet och kan börja söka jobb, säger Ibrahim.

Ibrahim Alsalkadi.

Ibrahim Alsalkadi.

En plan för framtiden

En viktig del i SPURT är just vägledning mot studier och yrke. Efter 12 veckor i SPURT ska deltagarna ha formulerat en plan att ta med sig tillbaka till Arbetsförmedlingens etablering.  

Framtidsperspektivet är hela tiden närvarande och det övergripande målet är att deltagarna ska hitta sitt eget sammanhang i Sverige och sitt eget sätt att möta kulturkrockar, språkbarriärer och arbetsmarknadens krav.

SPURT börjar med teambuilding för att skapa ett bra klimat i gruppen, fortsätter med en bred samhällsorientering och diskussioner om sociala koder, för att sedan avslutas med arbetsmarknadsveckorna. Deltagarna får också individuell vägledning och tid för personlig reflektion och eget arbete. Två veckor ägnas helt åt diskussioner om jämställdhet och diskriminering.

Deltagarna i SPURT.

Deltagarna i SPURT.

Diskuterar kulturer

Fouad Mohammad är 26 år och uppväxt i Saudiarabien med rötter i Eritrea. Han kom till Sverige för två år sedan, men pratar väldigt bra svenska och förklarar i långa resonemang. Han hjälper också de andra i gruppen med språket på lektionerna. Enligt Fouad är SPURT som mest givande när de diskuterar det svenska samhället och olika sociala normer och perspektiv. 

– Vi deltagare kommer från andra kulturer med andra principer, och vissa saker i Sverige kan vara kontroversiella för oss. Det är inte direkt svårt att acceptera, men jag vill förstå grunden. 

Fouad tystnar och funderar lite.  

– Ta den svenska individualismen. Där jag kommer ifrån finns bara kollektiv och i början funderade jag mycket på till exempel varför svenskar flyttar hemifrån så tidigt. Älskar de inte sina föräldrar? Men efter att ha gått igenom svensk historia har jag större förståelse.

Kontakt