Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 2016-11-07

Bättre hälsa för en meningsfull vardag

Såväl fysisk som psykisk ohälsa kan vara ett hinder för att lära sig svenska och komma närmare arbetsmarknaden. Dålig kondition gör också att man har sämre förmåga att klara av ett arbete. Därför är Hälsoutveckling en av Integration Hallands aktiviteter i Hylte kommun.

Det är början av november och träden i Ödegärdets naturreservat utanför Unnaryd har fortfarande gula löv kvar. Idag har en av grupperna i Hälsoutvecklingen en temadag med fokus på mental hälsa och rörelseglädje i naturen.

Förutom utflykter som den här innehåller hälsoutbildningen föreläsningar, självstudier och träningstillfällen, såväl i grupp som enskilt.

Deltagare i Integration Hallands hälsoutbildning övar mindfulness i naturreservatet Ödegärdet.

Deltagare i Integration Hallands hälsoutbildning övar mindfulness i naturreservatet Ödegärdet.

Rim Alhalibi och Amal Al Refai har båda deltagit i Hälsoutbildningen sedan februari i år. Utbildningen sträcker sig över ett år, med en individuell bedömning av deltagarnas hälsa i början och slutet.

I de grupper som hittills har börjat har 80 % av deltagarna vid den inledande bedömningen varit i behov av en livsstilsförändring baserat på fysiska parametrar och symtom.

En majoritet har även uppgett att de själva tycker sig ha en dålig fysisk hälsa.

Rim är frisör och kom från Damaskus till Hyltebruk i februari förra året. Hon berättar att hon är nöjd med den information hon har fått om hur man kan må bättre, och med att ha fått prova på aktiviteter som dans, spinning, yoga och cirkelträning.

– Roligast är att dansa, säger Rim.

Rim Alhalibi (t.v.) och Amal Al Refai har deltagit i hälsoutbildningen sedan i februari.

Rim Alhalibi (t.v.) och Amal Al Refai har deltagit i hälsoutbildningen sedan i februari.

Amal Al Refai hade inte alls reflekterat över sin hälsa innan hon blev anvisad till hälsoutbildningen av sin handläggare på Arbetsförmedlingen. Idag promenerar Amal varje dag, och utnyttjar sitt kort på Örnahallens gym i Hyltebruk.

– Jag accepterade synen som finns i Sverige, berättar Amal. Man vet hur man ska göra här för att må bra.

Amal arbetade som sömmerska i sin hemstad Dar’a i södra Syrien, och jag frågar om hon upplever att hon är närmare ett jobb även i Sverige.

– Jag vill arbeta om jag har möjlighet, men framför allt är det en personlig utveckling, säger Amal. Jag är mindre stressad nu och har mer ork till annat.

Kommer du att fortsätta träna även efter att hälsoutbildningen är slut i februari?

– Absolut, säger Amal.

Kontakt