Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 2017-01-19

Arbetsplatskultur i Varberg

På Arbetscentrum i Varberg går deltagarna i Integration Hallands kurs Arbetsplatskultur igenom alla tänkbara aspekter av arbetslivet i Sverige.

Adriano Ibrahim.

Adriano Ibrahim.

Adriano Ibrahim kommer från Homs i västra Syrien och bor i Veddige sedan drygt ett år tillbaka. Han är en av deltagarna i Integration Hallands aktivitet i Varberg, en kurs i Arbetsplatskultur, samtidigt som han snart avslutar sfi.

– Min lärare har sagt att jag kan sluta redan, men jag ville gå klart, säger Adriano.

Att vara på en arbetsplats

Arbetsplatskultur är en kurs på åtta veckor, som deltagare i Arbetsförmedlingens etablering läser parallellt med sfi. Kursen har fyra teman – att vara på en arbetsplats, lagar och regler, arbetsmiljö och branschkunskap – och kombinerar undervisningstillfällen med studiebesök på arbetsplatser i Varberg. Adrianos grupp har varit på besök på exempelvis PeBe, polisen och Nobina.

Undervisningen sker på Arbetscentrum i Varberg och två grupper, en på förmiddagen och en på eftermiddagen, har varit igång sedan början av november och är nu mitt i arbetsmiljöblocket. Grupperna får texter på förhand som de sedan går igenom på plats tillsammans med lärarna och ett språkstöd.

Arbetsmiljö

Dagen efter lucia börjar eftermiddagsgruppen med att repetera vad de har gått igenom under veckan: frågor om fysisk och psykosocial arbetsmiljö, fackets, arbetsgivarens och arbetsmiljöverkets roll, diskriminering på jobbet för att ta några exempel. Dagens ämne är vad det innebär att vara skyddsombud.

Läraren Mujgian Ahmet berättar att det är den fjärde gruppen i aktiviteten och att kursens innehåll kontinuerligt uppdateras och görs om för att passa deltagarna. Diskussionerna blir mest aktiva när de går igenom personliga ämnen och sådant som skiljer sig mycket från hur det ser ut i deltagarnas hemländer.

Vill studera

Adriano Ibrahim är nöjd med kursen och den information han får. Han tycker att den ger verktyg att ta sig närmare arbetsmarknaden. I framtiden vill Adriano studera, men han är osäker på vad.

– I Syrien studerade jag fyra år juridik, men det är så annorlunda här, säger Adriano Ibrahim.

Kontakt